El petit i jo
 
El Petit i Jo

Les normes: traiem conclusions

Com a conclusions us volia parlar d’alguns conceptes molt concrets. Vivim en una societat plena de normes, per tant, és important familiaritzar-nos amb elles el més aviat possible, de manera, que poc a poc, les anem entenent i els nens aprenen a tolerar la frustració. Els nens n’aprenen de moltes maneres de conviure amb les normes, i una d’elles ha de ser també a casa. Quan juguen amb els seus amics, quan fan cas de les normes de l’escola i de la classe  i a casa, on s’ha de compartir l’espai amb tots els membres de la família.

No s’ha de tenir una gran quantitat de normes, sinó normes bàsiques i clares i que vagin en consonància amb els valors de la família, d’aquesta manera tot és més senzill i fàcil de fer dur a terme. És per aquesta raó que no existeixen normes millors ni pitjors, sinó normes que van en consonància amb cada família i que són útils en cada una d’elles.

En quant als pares, un dels reptes que teniu davant del tema de les normes, és el de distingir quan s’ha de ser rígids amb les normes que existeixen a casa i quan, a poc a poc, perquè les necessitats de la família van canviant, les normes també ho fan. De vegades amb l’ajuda de tothom, opinant i modificant la norma al gust de tots i de vegades, imposant aquelles normes que creieu que són necessàries.

Exemple: Heu detectat, que últimament, l’Elena, la vostra filla, quan vol alguna cosa o vol cridar l’atenció crida molt. A vosaltres us posa molt nerviosos i fins ara, com que això us ha agafat de sorpresa, no heu sabut aturar-ho i de fet, la vostra forma d’actuar el que realment ha fet, ha sigut accentuar-ho. Decidiu que hi voleu posar solució. Doncs bé, una possibilitat que teniu, és posant una norma. Si fem cas de les característiques que us vaig explicar, la idea seria aquesta:

– Elena, a partir d’aquest moment, quan parlis amb nosaltres ho has de fer sense cridar. Si ens dius les coses sense cridar, les podrem fer, però si les dius cridant, nosaltres no et sentirem. D’acord?

Doncs bé, hem creat una norma nova que s’adapta a les necessitats actuals, l’hem explicat a tota la família i a més a més ho hem explicat de forma clara i senzilla. Ara, el més important, és complir amb allò que acabeu d’explicar. Quan ella us demani les coses sense aixecar la veu, obtindrà resposta per part vostra. Si ho fa cridant i cridant-vos l’atenció, no li fareu cas. Això demana paciència, perquè, l’Elena, segurament posarà a proba aquesta norma nova i us posarà a proba a vosaltres, però no heu de trair-vos a vosaltres mateixos.

 


Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y personalizar y analizar su navegación, así como para ofrecer publicidad. Si sigue navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración o obtener más información en nuestra Política de Cookies.

Aceptar
Anna Toset Masdeu - Doctoralia.es