El petit i jo
 
El Petit i Jo

Les rutines

Fins ara us he parlat de l’autoritat i també de les normes. Com ja us vaig dir, l’autoritat és quelcom que ens hem de guanyar dia a dia. Les normes ens ajuden a mantenir aquesta autoritat a través de punts claus que es van repetint i que seran sempre iguals, la base dels valors i de les coses que voleu ensenyar als vostres fills. Però a més a més, a part de les normes, necessitem crear una rutina que englobi les necessitats dels nens, que seran molt diferents quan aquests són bebès a quan es van fent grans, les vostres necessitats individuals, les necessitats de la parella i finalment, les de tot el conjunt de la família. Vist així, sembla una cosa extremadament complicada, però totes les famílies creen les seves pròpies rutines. Ara bé, què passa quan aquesta rutina no acaba d’encaixar i teniu la sospita que potser s’hauria de canviar per obtenir-ne un millor benefici. Doncs bé, us explico com confeccionar una rutina sense deixar-nos cap punt important:

 

  • Prioritzar: Sempre començarem per prioritzar les necessitats bàsiques dels infants. Sobretot ens centrarem en les hores de menjar i les hores de dormir, que intentarem que es modifiquin el menys possible. Quan són petits, sobretot, és fàcil de veure com afecta la gana i la son en l’estat d’ànim dels nens. Quan es van fent grans, això no es detecta amb la mateixa facilitat, però, segueix sent bàsic que dormin les hores necessàries i, igual que intentem que facin una dieta equilibrada, s’ha d’intentar que mengin més o menys sempre a les mateixes hores.
  • Ha de tenir cabuda la diversió: s’ha de buscar temps també perquè puguin gaudir i puguin expressar-se a través del joc, perquè aprenen també moltes coses jugant.
  • Hi ha d’haver temps per tots: els nens necessiten ajuda per fer moltes coses, però també hi ha coses que les han de fer sols, de manera que així ens queda una mica de temps a nosaltres per organitzar-nos i fer altres feines que hem de fer. El temps de la parella és igual d’important que el temps dels fills, així doncs, si aconseguim un bon horari de son, segurament, també hi haurà un temps que serà per la parella.
  • Ha de ser flexible: necessitem ser flexibles perquè és evident que els dies no són calcats els uns als altres i les necessitats són diferents. Un exemple, pot ser els caps de setmana o dies que portem els nens a jugar a casa d’algun amic. Tots aquests canvis han de poder-se incluir dins de la rutina de forma natural.
  • S’ha de recolzar verbalment: És important no canviar d’activitats de sobte, si preparem als nens avisant del canvi d’activitat amb una mica de temps, ells se’n fan a la idea i canvien d’activitat de forma senzilla.

 

 


Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y personalizar y analizar su navegación, así como para ofrecer publicidad. Si sigue navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración o obtener más información en nuestra Política de Cookies.

Aceptar
Anna Toset Masdeu - Doctoralia.es